Back
Roel Henderikx

Roel Henderikx

mentor / docent

Als mentor van de eerstejaars praktijkklas heb ik veel contact met leerlingen. Elke dag start ik met mijn mentorklas en elke dag sluiten we samen af. Omdat ik de leerlingen dus elke dag zie en spreek, weet ik hoe het met ze gaat en welke hulp ze nodig hebben om een fijne lesdag te hebben.

Leren op meer manieren
Leerlingen leren van me omdat ik ze lesgeef in Wiskunde en Nederlands, maar óók omdat ik ze leer met elkaar om te gaan. Dat vind ik erg mooi aan mijn werk: leren doe je niet alleen uit boeken, maar ook in het alledaagse leven. Leren vragen te stellen, leren voor jezelf op te komen, leren met anderen om te gaan…  Leren doe je bij ons op school op heel veel manieren.

Aansluiting vanuit de basisschool
De overstap van basisschool naar het Sprongcollege is voor veel kinderen een grote stap. Omdat ik hiervoor lang in groep 8 van het basisonderwijs heb gewerkt, begrijp ik dat goed. Ik zie wat de veranderingen met de leerlingen doet.  Ik ben blij met die ervaring die ik al op een basisschool heb opgedaan.

Plek in de maatschappij
Wat voor mij het belangrijkste is, is om het talent van elke leerling te zien. Daar speel ik op in en ik help vervolgens om datgene waar ze goed in zijn verder op te pakken. Zo helpen we leerlingen een plek te vinden in de maatschappij.  Bij de start van de dag vertelde een leerling me laatst over de landbouwmachines waar hij thuis mee had gewerkt. Als je het enthousiasme bij zo’n jongen ziet, dan weet je: daar moet hij iets mee gaan doen in de toekomst.

Goed voelen
Als mentor help ik de leerlingen om zich goed te voelen op school. Als kinderen lekker in hun vel zitten, kunnen ze ook beter leren. De gezamenlijke start en afsluiting die we elke dag hebben helpt daarbij. Een leerling die ’s ochtends boos of verdrietig binnenkomt kan even zijn ei kwijt. En als er iets misgaat overdag dan kan ik daar aan het eind van de dag nog een keer aandacht aan besteden. We bespreken dan wat er is gebeurd en wat de leerling volgende keer het beste kan doen. Zo voelen leerlingen zich goed tijdens de lesdag, en ook als ze weer naar huis gaan.