Back

Oud-leerlingen over Sprongcollege

Lotte en Kelly ontdekten waar hun talent ligt

Het is januari 2021, midden in de lockdown. Tijdens een gezellig FaceTime-gesprek, kijken  Kelly van Leuken en Lotte Peeters (nu beiden 20 jaar) terug op hun tijd op het Sprongcollege. Deze oud-leerlingen verlieten 2 jaar geleden onze school, na 4 jaar (praktijk)onderwijs. Voor beide dames waren dit uitdagende, maar ook gezellige en leerzame jaren. Zelf vinden ze het de mooiste tijd van hun leven, waarin ze uitgroeiden tot wie ze nu zijn.

Het verhaal van Kelly
Kelly startte in september 2014 in de schakelklas van, toen nog, De Sprong. Hier volgde ze het VMBO basis lesprogramma. Na een jaar kreeg ze het advies om verder te gaan met praktijkonderwijs. Kelly: “Dit was niet het nieuws waarop ik hoopte. Dat vond ik best wel even moeilijk. Maar het goede gevoel over de school veranderde niet. Gemotiveerd ging ik door naar het tweede jaar.”

Lottes verhaal
Ook Lotte begon in dat jaar op onze school. “Mijn vader overleed plotseling in de zomervakantie. Het verlies was vers en het verdriet was groot. Ik begon pas net met de rouwverwerking toen ik, helemaal alleen, naar een nieuwe school moest. Daarbij was ik onzeker over mezelf, met name over het niveau. Iedereen om me heen, zelfs mijn drielingbroer en -zus volgde hoger onderwijs. Waarom deed ik dan praktijkonderwijs? Door de kleine klassen en persoonlijke aandacht van de docenten, voelde ik me toch snel op mijn gemak. Door de jaren heen voelde ik me steeds beter. Ik kreeg vertrouwen in wat ik wél kon en wat er mogelijk was.”

Stages
Bij het ophalen van herinneringen, vertellen beide dames enthousiast over hun stages. Ze vinden het fijn dat ze zoveel praktijkervaring konden opdoen. Kelly: “Door mijn stages kwam ik erachter wat er wel en niet bij mij paste.“ Lotte vult aan: “In vergelijking met leeftijdsgenoten, kwamen wij van school met een rugzak vol ervaring.” Kelly hield zelfs een bijbaan over aan haar stage bij een lunchroom De Zoete Inval in Deurne. Ook is deze stage mede bepalend geweest voor de keuze van haar huidige opleiding tot gastvrouw. Een andere stage die Kelly ontzettend leuk en leerzaam vond, was die op de Montessori school. “Mijn mentor regelde deze stage voor mij. In deze voor mij totaal nieuwe sector, kon ik echt groeien. Ik kreeg hier verantwoordelijkheden en kansen om vaardigheden uit te proberen. Zo kon ik echt laten zien wat ik in huis had. Ik vond het heerlijk om dat vertrouwen zowel vanuit school als van mijn stageplek te krijgen.”

Ook Lotte benadrukt hoe belangrijk stagelopen is. “Mijn laatste stage bij de Sportstuif in Deurne, een sportieve naschoolse opvang, is mijn mooiste herinnering aan praktijkervaringen. School gaf mij de kans om te ontdekken waar mijn hart ligt. Lesgeven, en dan vooral sportactiviteiten voor kinderen organiseren, is mijn allergrootste passie. Ik hoor mijn mentor nog zeggen “Lotte, er blijven maar complimenten komen, ze zien je gewoon als een volwaardig collega”. Voor mij is dat het mooiste compliment dat je als stagiair kunt krijgen. Dankzij het vertrouwen dat ik kreeg, ging ik alle uitdagingen aan en ben ik ontzettend gegroeid. Hier heb ik nu nog steeds voordeel van. Daar ben ik Het Sprongcollege dan ook dankbaar voor.”

En nu..
Als je vraagt naar de huidige opleidingen van de meiden en hun toekomstdromen, dan spatten de ambities van het scherm. Kelly wist eigenlijk al tijdens haar schooltijd op het Sprongcollege dat ze méér wilde dan werken, na het behalen van haar diploma. “Op dit moment volg ik de opleiding tot gastheer/gastvrouw, niveau 2 op de Rooi Pannen in Eindhoven. Door mijn werkhouding en resultaten stroom ik volgend schooljaar door naar niveau 4 Hotelmanagement. Dit wordt een flink uitdaging, maar die ga ik zeker niet uit de weg. ‘Beter spijt dat je het niet hebt gehaald, dan spijt dat je het nooit hebt geprobeerd’ is mijn motto en daar houd ik me aan vast. Mijn doorzettingsvermogen heeft me al ver gebracht. Wat ik daarna ga doen, weet ik nog niet. Het is een brede opleiding met veel mogelijkheden dus dat komt vast goed.”

Lottes droom is het lesgeven in combinatie met sport. Op dit moment studeert ze Sport en Bewegen, niveau 4 op het ROC in Boxmeer. Vorig jaar rondde ze de opleiding Dienstverlening – Medewerker Sport & Recreatie (niveau 2) – met een voldoende af. Omdat niveau 3 niet bestaat binnen deze opleidingenstroom, mocht ze meteen door. Tot nu toe gaat het Lotte goed af. “Natuurlijk is het wel moeilijk af en toe, maar heb meer moeite gehad met de manier van leren dan met het niveau. Ik heb geleerd dat het net zo belangrijk is dat je weet hóe je aan een antwoord komt. Dat weegt soms zwaarder dan het antwoord of de beslissing zelf. Dit lukt steeds beter. Ik merk dat ook andere klasgenoten dit lastig vinden. Dit bevestigt voor mij dat de opleiding haalbaar is, ook voor mij.” Lotte is blij dat het grootste deel van haar stage doorging in Coronatijd. “Daar haal ik positieve energie uit om mijn uiteindelijke doel te behalen. Het lijkt me fantastisch om later als gymdocent te werken op een basisschool. Hiervoor moet ik eerst nog een opleiding voor docent basisonderwijs volgen. Aan mijn motivatie zal het in ieder geval niet liggen!”

Tips voor leerlingen van het Sprongcollege
Uiteraard vroegen we deze dames naar tips voor de huidige en toekomstige leerlingen van onze school. Lotte: “Ik heb het heel fijn gehad op het Sprongcollege. De vele stages op school, maar vooral ook de activiteiten buiten schooltijd, hebben mij veel gebracht. Op het schoolkamp naar de Belgische Ardennen hebben we 3 dagen lang allerlei sportieve activiteiten gedaan met een hele leuke groep. Dat is een blijvende herinnering! Dat gun ik alle leerlingen van het Sprongcollege.” Lotte geeft ook nog een tip: “Onderzoek waar jij goed in bent en wat je uiteindelijk wilt. Je mentor kan je hierbij helpen door uit te zoeken wat je moet doen om jouw doel te bereiken. Met motivatie en vertrouwen kom je verder dan je denkt!” Ook Kelly heeft nog een advies voor toekomstige leerlingen die nog twijfelen: “Ik heb het erg fijn gehad op deze school. Ik voelde me veilig en vooral de praktijklessen en stages vond ik leuk. Mijn tip is dan ook: gebruik je stages om dingen uit te proberen en te ontdekken waar je interesses liggen. Daar heb je je hele verdere leven profijt van!”

Wij bedanken Kelly en Lotte voor het delen van hun verhaal. Wil jij meer weten over hoe het eraan toegaat op onze school of eens kennis maken? Neem contact met ons op!